Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet är för dig som vill ta hand om människor och arbeta inom vården i någon form. Vi erbjuder två olika profiler på programmet. Oavsett vilken profil du väljer så har du möjlighet att få en behörighet som undersköterska och grundläggande högskolebehörighet. Studier på skolan varvas med teori samt metod övningar. Delar av din utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser under dina APL (Arbetsplatsförlagt lärande). APL ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Foto: Kenneth Hellman

Fokusområden

  • Bemötande och kommunikation
  • Teori varvas med praktik
  • Goda kunskaper om människokroppen och människors psyke
  • Vanliga sjukdomar och hur man förebygger dem

Våra inriktningar och profiler

Räddningsmedicin
Inom profilen räddningsmedicin fördjupar du dig inom den mest akuta vården och det som sker på en olycksplats. Du får lära dig om Första hjälpen samt medicinska åtgärder vid olycksfall och akut insjuknande. Krisreaktioner, både fysiska och psykiska hos den drabbade, samt att du övar din förmåga att bemöta både patienter och närstående.

Rättspsykiatri
Inom profilen rättspsykiatri fördjupar du dig inom psykiska sjukdomar och behandlingsmetoder. Du får en kunskap om sambandet mellan psykisk störning och kriminalitet, samt rättspsykiatrins samhällsskyddande verksamhet. Du får också lära dig att se människan bakom brottet i arbetet med att återanpassa patienten till ett liv i frihet. 

Efter gymnasiet
Efter genomförd utbildning är du behörig undersköterska. Du kan även arbeta som t ex personlig assistent eller skötare inom psykiatri. Efter dina gymnasiestudier kan du även läsa vidare till yrken som sjuksköterska, barnmorska, fysioterapeut, arbetsterapeut, socionom eller kriminalvårdare.

Reportage om från vård- och omsorgscollege  på Fredrika Bremergymnasiet

Kontakt

Marie Merenius Touray
Biträdande rektor
070-606 76 48
marie.merenius@haninge.se

Theresé Laveryd
Studie- och yrkesvägledare 
08-606 73 53
072-248 71 92
therese.laveryd@haninge.se

Carina Sundin
Gymnasieadministratör
carina.sundin@haninge.se

Receptionen

08-606 77 77
fredrikabremergymnasiet

Telefontider
Mån-tor 9.00-15.00
Fre  9:00-14:00

Vård- och omsorgscollege Stockholm

Fredrika Bremergymnasiet ingår i Vård- och omsorgscollege Stockholm som är ett samarbete mellan arbetsgivare, fackförbund och utbildare och syftar till att fler ska välja att utbilda sig inom vård och omsorg. Utbildningarna ska dessutom hålla hög kvalitet. Certifieringen till Vård- och Omsorgscollege är en kvalitetsstämpel.

Läs mer om Vård- och omsorgscollege

Senast uppdaterad: 14 augusti 2023