Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och Transportprogrammet är det perfekta valet för dig som är nyfiken på att lära dig mer om motorer, mekanik och teknik. Är du intresserad av fordon och transporter? Gillar du färg och form? Vill du utbildas i moderna lokaler? På Fredrika Bremergymnasiet får du kunskaper om diagnostik, reparation och service. Du får träna din förmåga att ta initiativ och vara kreativ. Du får också lära dig planering och kvalitetssäkring. Det är en bred och spännande utbildning med flera inriktningar, som utvecklar dig på många sätt. Programmet ger dig även behörighet för högskola eller universitet om du väljer högskolepaketet som individuellt val och leder till ett yrke med goda framtidsutsikter.

Fokusområden

  • För den tekniskt intresserade
  • Tydlighet och struktur
  • Både teori och praktik
  • Motorbranschcollege - ett tätt samarbete med branschen
  • Goda framtidsutsikter

Våra inriktningar och profiler

Personbil
Inriktningen ger dig möjlighet att bli personbilstekniker. Den snabba utvecklingen inom bilindustrin gör att det idag handlar om ett kvalificerat tekniskt yrke. Hos oss får du kunskap om datorer och elektronik som är nödvändig ute på dagens personbilsverkstäder. I vår moderna och fräscha personbilsverkstad  lär du dig att  reparera, underhålla och diagnostisera fordon.

Karosseri och lackering
Inriktningen har två yrkesutgångar, Karosseriteknik och Lackeringsteknik: Som bilskadereparatör tar du hand om krockskadade bilar. Du lär dig mäta, rikta, svetsa, byta och montera delar till karossen. Jobbet som fordonslackerare kräver noggrannhet, tålmodighet och känsla för färg och form. Du arbetar med att reparera plåt- och plastdetaljer, spacklar, slipar och maskerar innan du lackerar i olika skikt.

Transport
På transportinriktningen lär du dig att köra tunga lastbilar med all modern teknik.I kurserna du läser ingår körutbildning för B-, C- och CE-körkort. Som yrkesförare kommer du kunna välja att arbeta med en mängd olika slags transporter, allt från fjärrtransporter ut i Europa till specialfordon fulla av kringutrustning.

Lastbil och mobila maskiner
För dig som vill komma ut i arbetslivet tidigt passar vår lärlingsutbildning med yrkesutgång mot lastbilar och mobila maskiner. Som lärling får du lära dig ett yrke genom att utbilda dig på en arbetsplats halva din skoltid. Service, felsökning och reparationer på lastbilar, bussar, grävmaskiner är vanliga arbetsuppgifter.

Efter gymnasiet
Efter din gymnasietid på Fordons- och transportprogrammet går du med stor säkerhet ut direkt i jobb inom branschen och den inriktning du utbildat dig. Du har också goda grunder för att utbilda dig vidare som t ex verkstadschef, reservdelsspecialist, bilförsäljare, besiktningstekniker, glasmästare eller varför inte egen företagare?

 

motorbranschens logotyp

Senast uppdaterad: 14 februari 2022