Idrottsakademierna

Fotograf: Fredrik Hjerling

Vill du göra en elitsatsning medan du går i gymnasiet? Satsar du på en karriär på elitnivå inom boxning, fotboll, golf, innebandy, orientering, ishockey, eller simning? På Fredrika Bremergymnasiet och Riksäpplet kan du kombinera dina gymnasiestudier med en elitsatsning inom din idrott.

Du kan välja att läsa din idrottsutbildning i kombination med något av de 13 nationella program som vi erbjuder på Fredrika Bremergymnasiet och Riksäpplet.

Tränar och tävlar du i Karate, (kumite/kata) kan du söka till vårt Riksidrottsgymnasium (RIG). Hit kommer talanger från hela Sverige för att utvecklas inom karate.

Tränar och tävlar du i boxning, fotboll, golf, innebandy, orientering eller simning så kan du söka till vår Nationella Idrottsutbildning (NIU).

Spelar du Ishockey har du en möjlighet att träna din idrott inom ramen för individuellt val och med utökad studiekurs.

Vi samarbetar med många framgångsrika klubbar och specialförbund

• Fotboll: Hammarby IF och Stockholms Fotbollsförbund
  • Simning: Södertörns Simsällskap
  • Golf: Haninge Golfklubb
  • Innebandy: Tyresö/Trollbäcken
  • Boxning: Linnea
  • Ishockey: Haninge Anchors HK
  • Orientering: Stockholms Orienteringsförbund

Din utveckling som idrottare är viktig!

Du har en välutbildad elittränare till ditt förfogande under hela utbildningen som finns där för att peppa dig och hjälpa dig nå de mål ni sätter upp. Taktik, teknik, fysisk- och mental träning ingår i undervisningen.

Våra idrottsutbildningar uppfyller de krav som Specialförbund, Riksidrottsförbund och Skolverk ställer på Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) och (RIG) – Riksidrotts-gymnasium.

Ansökan till idrottsakademierna

Din ansökan kommer att ske i två steg.

Steg 1: Du söker via en digital ansökan. Sista ansökningsdag, om inget annat anges är 1/12 2018. Du får en skriftlig bekräftelse på att din ansökan har inkommit (om inget annat anges från ditt specialförbund). Därefter tas elever ut till uttagning/try-out, kallelse skickas till aktuell elev.

På uttagningen/try-out görs en analys genom observationer, olika tester, intervju och tränarens bedömning av eleven, utefter Riksidrottsförbundets kriterier och med elevens framtida utvecklingspotential som fokus. Inom de olika bedömningsområdena finns det delar som kommer att viktas olika.

Steg 2: När du fått besked om att du är antagen till idrottsutbildning, väljer du vilket program på Fredrika Bremergymnasierna eller Riksäpplet som du vill gå på. Detta gör du vid det ordinarie gymnasievalet i februari respektive maj 2019. Besked om definitiv antagning på program och idrottsutbildning får du vid i början av juli.

Senast uppdaterad: 1 oktober 2018