Idrottsakademin orientering

Fotograf: Robert Wallsten

Kombinera dina studier med orienteringsträning på elitnivå hos vår orienteringsakademi.

Hos oss får du en gedigen orienteringsutbildning och våra tränare ger dig stöd, kunskap och träning så att du ska kunna nå dina mål. Orienteringsträningen sker inom ramarna för 400 poäng specialidrott. Du kan välja orienteringsakademin oavsett vilket av Fredrika Bremergymnasiets eller Riksäpplets 15 program du vill studera på. Utbildningen uppfyller de krav som Svenska Orienteringsförbundet, Riksidrottsförbundet och Skolverket ställer på Nationellt godkänd idrottsutbildning.

Vi har perfekta träningsmöjligheter - skolans geografiska placering är unik med hänsyn till hur många närbelägna kartor med tekniskt krävande terräng som finns att tillgå. Vi har god tillgång till träningslokaler; simbassäng/gym/idrottshallar/löparbanor mm samt kan erbjuda god medicinsk service.

Skolan har i dagsläget fyra anställda tränare (200 %) som hjälper dig att utvecklas konditionsmässigt, orienteringstekniskt och mentalt. Förutom orienteringsteknisk träning tränar vi styrka och rörlighet i en mängd olika former samt varvar löpträning med olika alternativa träningsformer (spinning, vatten, stavgång backe mm). Under varje termin har varje elev flera individuella samtal med tränaren med elevens utveckling och mål i fokus. Varje termin genomförs olika tester; ex. löptestbana, rörlighetstest, styrketest samt uppföljning i skogen, för att du som elev skall ska kunna få feedback och utvecklas på bästa sätt. Under de teoretiska lektionerna diskuterar vi självklart orienteringsteknik men även kost, mental träning, träningslära, idrottsskador m.m.
Läsåret 2018/19 läser 27 orienterare på orienteringsakademin. Vi planerar ta in 9 elever hösten 2019.

Vi har följande upplägg kring träningarna:
Orienteringsteknik måndagar 14.00-17.00 där vi åker iväg (minibussar) till fin och tekniskt krävande terräng. För år 1 är det teori måndagar 08.00-09.30 samt annan fysträning torsdagar 08.00-09.30. År 2 och 3 teori på tisdag/torsdag 15.00-16.30 samt fysträning på tisdagar och fredagar kl. 08-09.30. Under tävlingssäsong flyttar fredagens fyspass till onsdag em. Vi erbjuder även frivillig extraträning onsdagar 15.00-16.30, där vi varierar innehåll efter säsong (spinning, långpass, löpteknik, bollspel, rehab). Genom detta upplägg med träningstider möjliggör vi för eleverna att de även kan medverka på klubbträningarna i hög utsträckning.
Kommer du utifrån regionen erbjuder skolan boende på elevhem i nära anslutning till skolan. Just nu är det fem orienterare som bor tillsammans med andra idrottare på elevhemmet. I samråd med närliggande klubbar erbjuds dessa elever att medverka på klubbträningarna; Haninge SOKs klubbstuga ligger på gångavstånd från elevhemmet och Ravinens och Järlas klubbstugor ligger på 25 minuters avstånd med buss. Är du intresserad av elevhemsboende så meddela tränarna på orienteringsakademin (via e-post i god tid före skolstart).

Här gör du din ansökan till NIU - orientering inför läsåret 2019/2020.

Senast uppdaterad: 6 november 2018