Bygg- och anläggningsprogrammet

På Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) utbildar vi våra elever inom Anläggningsfordon, Husbyggnad och Måleri. Första året är lika till stora delar och du får grundläggande kunskaper som kommer till nytta inom den breda bygg- och måleribranschen. Under första året gör du ett inriktningsval till årskurs 2.

Inriktning anläggningsfordon

Inriktningen anläggningsfordon är en yrkesutbildning till maskinförare för olika typer av anläggningsmaskiner, såsom grävmaskiner och hjullastare.

Utbildningen ger dig bland annat kunskaper i markarbeten, schakt- och materialförflyttning inom väg- och ledningsarbete samt ballastkunskap, ritningsläsning och trafikkunskap. Efter din examen är du rustad för ett framtidsyrke!

Inriktningsutbildningen mot anläggningsförare påbörjas i årskurs 2 och sker i samarbete med Grönlunds utbildningsservice som är godkänd utbildningsgivare av BYN (Byggbranschens yrkesnämnd) och TYA (Transportbranschens yrkesnämnd).

Möjliga utgångar efter genomförd utbildning är:

  • Grävmaskinsförare
  • Hjullastarförare
  • Kompaktlastarförare
  • Bandschaktarförare
  • Bandlastarförare
  • Teleskoplastarförare
  • Mobilkranförare

Inriktning husbyggnad

Byggnadsarbetare har yrken som är både kreativa och nyskapande. På Fredrika Bremergymnasiets byggprogram tycker vi att det är viktigt att du lär dig att arbeta såväl med huvud som med händer.

Under det första året får du lära dig grundläggande byggteknik och byggkunskap för att sedan till det andra året välja det byggnadsyrke som du vill skaffa dig yrkesbevis i. Under det andra och tredje året är yrkeskurserna förlagda till en byggarbetsplats där du fördjupar dina kunskaper inom ditt yrke. Där får du också möjlighet att knyta kontakter, både för en framtida anställning och för feriearbete redan under gymnasietiden.

Efter gymnasiet gör du din färdigutbildning som anställd i ett byggföretag, och blir fullbetald inom cirka 2 år (lite olika beroende på vilket yrke du valt). Om du följer huvudspåret på Fredrika Bremergymnasiet så har du dessutom med dig en grundläggande högskolebehörighet om du senare i livet vill förkovra dig inom din bransch eller kanske växla in på ett helt annat spår.

Inriktning måleri

Att arbeta som målare innebär ofta ett rörligt och omväxlande yrke, ofta i nära kontakt med beställaren, vilket ställer särskilda krav på dig som anställd, både när det gäller serviceförmåga och kreativitet men inte minst noggrannhet.

Hos oss varvas de gymnasiegemensamma teoriämnena med mycket praktiskt arbete inne på skolan och även ute på företagen. Programmet har ett mycket gott samarbete med branschen vilket gör att våra elever i årskurs 2 och 3 har möjlighet att vara ute på praktik ca två tredjedelar av ett läsår. Eleverna får där ett bredare kunnande om hur man bemöter kunder och lyssnar på deras önskemål, och vågar komma med egna förslag om kulör och målarteknik. Som elev hos oss har du också möjlighet att läsa in de ämnen som behövs för att få behörighet att söka till högskola eller universitet.

Efter studierna kan du efter jobba både hos stora och små företag som byggnadsmålare. Det finns också möjlighet att läsa in högskolekompetens och läsa vidare för att till exempel jobba som "room service". I så fall läser du Inredningsarkitektur och möbeldesign.

Film om bygg- och anläggningsprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet

Logotyp Branschrekommenderad Skola Byn

Senast uppdaterad: 1 december 2020