El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet (EE) är ett avancerat yrkestekniskt program. Från och med höstterminen 2018 erbjuder vi två inriktningar. Efter utbildningen kan du arbeta som elektriker inom eldistribution eller installationssystem, tekniker inom dator- och kommunikationssystem, eller inom larm- och säkerhetsbranschen.

Elteknik

Inom Elteknik erbjuder vi två utgångar: Installationselektriker och Larm- och säkerhetstekniker. Via vår elutbildning blir du en utbildad elektriker med grundläggande kunskaper inom installation, drift, underhåll och reparation inom eltekniska och energitekniska områden. Du får även fördjupande kunskaper i fastighetsautomation, belysningsteknik, motorstyrning samt nätverksteknik. Det är en bred utbildning där du kan bli både industrielektriker och installationselektriker.

Larm- och säkerhetstekniker/Elektriker: Här blir du en utbildad elektriker, men du får även fördjupningar i säkerhetsteknik så som inbrottslarm, kamerateknik (CCTV), brandlarm, passagesystem, nätverksteknik och även låsteknik.

Installationselektriker: Efter studierna kan du ta ett jobb inom ett ständigt växande framtidsområde. Du kan arbeta som installationselektriker, larm- och säkerhetstekniker eller som driftoperatör inom energiteknik.

Dator- och Kommunikationsteknik profil Nätverksteknik och IT-support

Vår nystartade inriktning dator- och kommunikationsteknik med fördjupningen Nätverksteknik och IT-support passar dig som verkligen brinner för dator- och nätverksteknik och vill arbeta med IT i framtiden. Hos oss får du de certifikat, kunskaper och färdigheter som efterfrågas på marknaden. Du lär dig bland annat att bygga säkra nätverk, installera olika operativsystem, bygga upp och driva egna servrar, systematiskt jobba med routrar, switchar, trådlösa nätverk, arbetsstationer och servrar. Fredrika Bremergymnasiet är en så kallad Cisco-akademi och vi kommer att se till att du kommer att bli väl förberedd för certifieringar från Microsoft och Cisco, vilka kommer gynna dig ute på arbetsmarknaden då du får internationell specialistkunskap. Manualer och instruktioner är ofta på engelska vilket ställer krav på språkkunskaper.

Vi har täta kontakter med representanter för el-, larm- och säkerhetsföretag samt dataföretag i hela regionen.

Första året läses gemensamt och inför årskurs 2 väljer du inom Elteknik om du vill bli larm- och säkerhetstekniker eller installationstekniker eller inriktningen Nätverksteknik och IT-support. Du är ute på praktik – APL – arbetsplatsbaserat lärande, på företag 6 veckor i årskurs 2 och cirka 30 veckor som lärling i årskurs 3.

Vill du läsa vidare på högskola efter gymnasiet så kan det vara tryggt att veta att vi alltid garanterar dig möjligheten att läsa in din behörighet under din tid hos oss.

Film om el- och energiprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet

Senast uppdaterad: 17 november 2020