Barn- och fritidsprogrammet

Att arbeta med människor kräver förmåga att lösa problem, att tänka kreativt och att kunna kommunicera och samarbeta. Sök till Barn- och fritidsprogrammet (BF) om du vill arbeta med att stötta och utveckla människor, att skapa förutsättningar för barn, unga och vuxna att må bra och lära sig.

Vi erbjuder inriktningarna Fritid och hälsa och Pedagogik. Genom studier på skolan och praktik på arbetsplatser kommer du att utveckla de kunskaper som behövs för att jobba med människor inom till exempel friskvårdsbranschen, skolan eller daglig verksamhet. Du är ute på praktik ungefär sex veckor per läsår oavsett inriktning.

Inriktning pedagogiskt och socialt arbete

Den pedagogiska inriktningen är för dig som vill jobba nära människor. Här får du lära dig om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter. Vi studerar också olika pedagogiska inriktningar och verksamheter. Arbetsplatsförlagt lärande (praktik) ingår.

Efter din utbildning hos oss har du en yrkesexamina som barnskötare och är dessutom väl förberedd för att arbeta som personlig assistent, assistent inom boende och daglig verksamhet eller elevassistent.

Inom Barn- och fritidsprogrammet ges du möjlighet att läsa kurser som ger dig behörighet till högskolan.

Inriktning fritid och hälsa

Denna inriktning passar dig som är intresserad av att främja ungas och vuxnas hälsa såväl fysiskt som psykiskt. Hos oss får du en yrkesexamen för att arbeta inom fritids- och friskvårdsbranschen. Efter dina studier kan du till exempel arbeta som badhallspersonal, aktivitetsledare, eller arbeta på fritidsgårdar med hälsofrämjande aktiviteter för ungdomar.

Vi erbjuder kurser för att bli certifierad styrketräningsinstruktör.

Utbildningen hos oss lägger stor vikt vid ledarskap, hälsa och fysisk aktivitet. Under studietiden får du prova på grönt friluftsliv med vandring, blått friluftsliv med paddling och vitt friluftsliv med skidåkning. Arbetsplatsförlagt lärande (praktik) ingår.

Inriktningen Fritid och hälsa är yrkesförberedande men hos oss har du som vill studera vidare möjlighet att läsa in kurser som ger högskolebehörighet.

Film om barn- och fritidsprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet

Senast uppdaterad: 12 oktober 2021