Modersmålsundervisning

Foto: Mostphotos

Elever som talar ett annat språk än svenska i hemmet har rätt till undervisning i modersmål, oavsett om de går i grundskolan eller på gymnasiet.

Det är skolans rektor som beslutar om modersmålsundervisning

Endast ett språk kan läsas som modersmål. Modersmålsundervisning sker i regel efter elevens ordinarie skoltid. Vi samlar elever i olika undervisnings-grupper vilket kan innebära att eleven måste ta sig till en annan skola i kommunen. I de fallen är det vårdnadshavarna som ansvarar för att
eleven kommer till och från lektionen.

Vem får undervisning i modersmål?

Förutsättningen för att få undervisning i modersmål är:

• Att språket utgör dagligt umgängesspråk i hemmet
  • Att eleven har grundläggande kunskaper i språket (grundskolan)
    och goda kunskaper (gymnasiet)
  • Att det finns minst fem elever i kommunen som önskar undervisning
    i samma språk
  • Att det finns en lämplig lärare.

Undantag

Adoptivbarn är undantagna kravet att modersmålet ska vara det dagliga umgängesspråket i hemmet dock krävs grundläggande kunskaper i språket.

Minoritetsspråken

Elever tillhörande något av de fem nationella minoritetsspråken har utökade rättigheter till modersmålsundervisning både i grundskolan och i gymnasiet.

• samiska
  • finska
  • meänkieli
  • romani chib
  • jiddisch

Samtliga är undantagna kraven att modersmålet ska vara det dagliga umgängesspråket i hemmet och att det ska finnas minst fem elever som önskar läsa samma språk inom kommunen. Dock måste de som läser modersmålet i något minoritetsspråk i gymnasiet ha goda kunskaper i språket för att få undervisning i ämnet.

Ansök om undervisning i modersmål

Blankett för ansökan om modersmål får eleven antingen på skolan eller
så kan den laddas ner via rutan ”blanketter” längre ner på den här sidan.

Kommunal grundskola (åk F-9)

• Går eleven i kommunal grundskola ska ansökan fyllas i av vårdnadshavare på blankett ”Ansökan om modersmålsundervisning i kommunal grundskola”
  • Ansökan (ifylld blankett) lämnas till skolans expedition eller till rektorn.

Kommunal gymnasieskola

• Går eleven på gymnasium ska ansökan fyllas i av vårdnadshavare på blankett ” Ansökan om modersmålsundervisning i kommunal gymnasieskola” eller ”Ansökan om modersmålsundervisning i kommunal gymnasieskola för elever på språkintroduktion”.
  • Ansökan (ifylld blankett) lämnas till skolans expedition eller till rektor.

Friskola

• Vårdnadshavare till elev i friskola som önskar modersmåls-undervisning kontaktar friskolan.
  • Det är friskolans rektor (huvudman) som ansöker om modersmålsundervisning för elev som önskar det. Ansökan kan göras på två sätt. Antingen att rektorn ansöker om plats i en befintlig modersmålsgrupp i en kommunal skola i Haninge kommun, för sin elev eller genom att friskolan själva anordnar modersmålsundervisning på friskolan.

Friskolan använder blankett ”Ansökan om medel till modersmåls-undervisning – fristående skola, kommunal skola utanför Haninge”

Anmälan om att avsluta

Om elev ska avsluta sin modersmålsundervisning ska vårdnadshavaren anmäla det skriftligt på blanketten “Anmälan om att avsluta modersmålsundervisning” - Blankett finns att ladda ner via rutan ”blanketter” längre ner på den här sidan.

Studiehandledning

Elever som inte har tillräckliga färdigheter i svenska språket för att kunna tillgodogöra sig undervisningen i skolan, har rätt att få studiehandledning på sitt eget modersmål. Studiehandledning innebär att eleven får hjälp, via sitt modersmål, att förstå och ta del av undervisning i olika ämnen.

Studiehandledningen kan ske individuellt eller i grupp på elevens egen skola. Vilka ämnen man ska få studiehandledning i beror på varje elevs behov. Det är rektor som beslutar och ansöker.

Hanna Thunholm
Teamchef Flerspråkigt center